Кандидат-курсантите в Академията на МВР пишат за съдбата на човека в разказите на Елин Пелин на приемния изпит по български език и литература, съобщиха от пресцентъра.

370 младежи се конкурират за 100 места по специалността "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред"

"Съдбата на човека според разказите на Елин Пелин" е темата на днешния кандидат-студентски изпит по български език и литература в Академията на МВР.

Тя беше изтеглена от кандидат-курсанта Иво Шуманов от Пазарджик. Общо 370 са младежите, които се явяват на днешния изпит.

100 от тях ще бъдат приети за 80 места за нуждите на системата на МВР и 20 - платен граждански прием по специалността "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред".

Вторият изпит, който им предстои, е по история на България на 28 юли.

Кандидат-курсантите по специалността "Пожарна безопасност и спасяване" вече положиха изпита по математика на 14 юли, който ще определи кои от 67 претенденти ще заемат двайсетте места на бъдещите пожарникари.

Днес и в университета във Велико Търново се провежда изпит. Там изтеглената тема е: ''Идеал и страдание в поезията на Пенчо Славейков". Само 210 кандидат-студенти са заявили участие.

Над 2500 кандидат-студенти предпочетоха да се явят миналата седмица на теста по български език, който е равностоен на днешния писмен изпит и е вход за повече от 30 специалности във великотърновския университет.