Ромско сдружение работи по проект на стойност 240 хил.лв. за връщане 80 деца от малцинствата в училище. Отпадналите от образователната система ученици ще бъдат мотивирани да се върнат в училище и да бъдат обучавани, обяви на пресконференция Ридван Сали, председател на сдружение „Обновление", ръководител на проект „Отново в училище", цитиран от moreto.net.

Продължителността на проекта е 12 месеца. В него ще бъдат обхванати и родителите на деца, отпаднали от училище по различна причина. Стойността на проекта е 240 000 лева и е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси" на ЕС.

В рамките на проекта ще бъдат сформирани две основни групи деца, с които ще се работи за запълване на празнотите и пропуските в учебния процес. Предвиждат се активни занимания с децата, чийто майчин език не е български. За целевата група ще бъдат закупени учебни пособия, материали, според учебните им програми, за да се улесни процеса на интеграция в училище, както и улесняване на семействата на децата.

Партньор по проекта е ОУ „Константин Арабаджиев" във Варна. За целта са ремонтирани 2 класни стаи, закупен е преносим компютър с мултимедийно устройство. Сред включените инициативи са провеждане на тържества и еднодневни екскурзии до известни културни местности, музеи, куклен театър, сформиране на вокална група.

За редовната посещаемост на отпадналите ученици и за връщането им в училище е предвидено организиране на транспортирането на децата от квартала до училище „Константин Арабаджиев" и обратно.

Очакваните резултати са учениците да участват в мерки за връщане в образователната система, както и 80-те родители, участвали в дейностите за мотивиране да подкрепят връщането на децата си в образователната система.