Езиковеди настояват на всеки 50 години да се прави правописна реформа. Те смятат, че това ще позволи езикът да бъде достатъчно съвременен, съобщава БНТ.

Езиковедите посочват, че последната реформа е гласувана от Народното събрание през 1945 година.

След това Институтът за български език към БАН е издал няколко правописни речника. С тях частично се въвеждат нови правила. Имало обаче и случаи на несъответствие при промените. Това усложнявало и без това сложната конструкция на българския език и правоговор.

Като доказателство за понижената езикова култура на българина редовно се ползват ежегодните резултати от матурите и кандидатстудентските изпити. Те са придружени от указателни табели със сгрешен пълен член. В средите на специалистите често смут внасяли и частичните промени в официалните правописни речници. Те споделят, че дълго време е трябвало да свикваме да казваме „айрАн". Много производители на напитката даже променили етикетите си. В последния речник на БАН от 2012 г. обаче отново е върната употребата на  думата като „айрЯн". Промените често не се отбелязвали в учебниците, коментират езиковедите.

Главният асистент по български език в Пловдивския университет Теофана Гайдарова коментира, че в много от учебниците има несъответствия, както и неосъвременени правила във връзка с официалния правописен речник. Тя уточни, че най-вече става въпрос за пунктуационни правила, свързани със слятото, полуслятото и разделното писане.

Например последният официален правописен речник дава възможност да изписваме „душ-кабина" по три различни начина - слято, полуслято и с тире. Специалистите са категорични, че отдавна е време за цялостна промяна на теоретичната база.

Идеите за облекчаване и олекотяване на езиковата норма все още са дискусионни. Според мнозина българският език не е труден.