Остро несъгласие срещу говорене "наизуст" изразяват от Асоциацията на езиковите центрове в България към здравните власти. Писмото им е изпратено до доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор и до здравния министър д-р Стойчо Кацаров. От Асоциацията ги канят на открит урок, за да се уверят лично как се спазват мерките срещу коронавируса.

Настояват здравните власти да не налагат забрана за работа в присъствена среда, при спазване на текущата заповед за провеждане на обучение в образователните институции от неформалния сектор.

Те описват, че има опит за демонизиране на българския неформален образователен сектор и посочването му като главен виновник за разпространението на Ковид 19 в обществото, и по-специално в българските училища.

В многобройни писма до институциите, от езиковите центрове обясняват подробно как работят и какви мерки за защита на здравето на децата и учителите спазват. Оставаме с впечатлението че тези писма или не стигат до Вас, или сме просто обичайните заподозрени, защото вдигаме най-малко шум, пише в сигнала.

Кунчев иска задължителни маски за учениците над 4 клас

Кунчев иска задължителни маски за учениците над 4 клас

Ще бъде издадена заповед

По мнението им времето, което българските деца прекарват в изучаване на ключови компетенции в тези центрове, е вероятно най-безопасният сегмент от тяхното ежедневие, защото:

  • Децата прекарват там средно по 2-3 астрономически часа седмично. За сравнение, повече време те прекарват в градския транспорт, в заведения за хранене, дори междучасията в училище са повече за една седмица.
  • Те нямат междучасия между часовете, за да няма контакт между децата и го практикуват вече втора учебна година.
  • Там всички деца и персонал носят маски. Мерки, които чак сега се препоръчват в държавните училища.
  • При тях в клас има по 10 деца, сами на чин, на посоченото в заповедта отстояние. В училищните класове децата са три пъти повече в класна стая, а в градския транспорт - 7-8 пъти повече.
  • При нас има незасичане на паралелки при вход и изход. Отново безпрецедентна мярка, която не се среща в никой друг сектор.
  • Проветряване и дезинфекция са сред стриктно спазваните мерки, пишат те.

От Асоциацията изтъкват още един мотив, че нивата на ваксинация сред техния персонал надминават тези в държавните училища.

"Искаме да кажем нещо много ясно - езиковите центрове в България не са "търговците в храма", а са неизменна и значима част от българското образование. Не забравяйте, че сред децата, които ние подготвяме днес, са и лекарите, на които вие ще разчитате утре", пишат в писмото.

Те припомнят мнението на експертите на Световната здравна организация, което гласи, че "Пандемията причини най-катастрофалното прекъсване на образованието в историята".

Ето защо е жизненоважно обучението в класната стая да продължи непрекъснато в целия европейски регион. Това е от първостепенно значение за образованието на децата, за тяхното психично здраве и социални умения, се казва в писмото.