Ще бъде издадена заповед по препоръките на МОН за задължително носене на маски в клас от учителите и учениците след начален етап на образование. Мярката ще важи в цяла България. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти, цитиран от Нова телевизия.

По думите му указанията на МОН в момента имат пожелателен характер. "Оставено е на директорите да преценяват кое до каква степен ще се изпълнява. Време е тези мерки да станат задължителни. Говоря за носенето на маски от деца над начален курс и всички учители", уточни Кунчев.

По думите му ротационният принцип на обучение е важен, но въпреки това вирусът продължава да циркулира. Важно е да няма смесване на деца от различни паралелки.

В разгара на четвъртата COVID вълна сме

В разгара на четвъртата COVID вълна сме

Кунчев: Срокът на сертификатите за ваксинираните ще бъде удължен

Кунчев бе категоричен, че сме в разгара на четвъртата COVID вълна. "Относно заболеваемостта, нещата будят безпокойство. На практика между отделните седмици новите случаи се увеличават с 13-14%. Не е огромен ръст, но е значителен", каза още държавният здравен инспектор.

Той очаква значително повече болни в следващите седмици у нас: "ако гледаме какво се случва при съседите". И даде за пример Сърбия с 1370 на 100 000.

Четири пъти повече заболели от COVID-19 ученици спрямо 17 септември

Четири пъти повече заболели от COVID-19 ученици спрямо 17 септември

МОН ще карантинира випуски, а не цели училища

Той уточни, че ако говорим за по-дълга перспектива, за да не се повтарят тези вълни, трябва ваксинация. "Това е начинът да се отървем от заболяването. Когато имаш оръжие да се противопоставиш на нещо, но не го правиш, проблемът си е твой", допълни Кунчев.