Учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове. Това препоръча Министерството на образованието и науката в писмо до регионалните управления на образованието.

Причината е усложнената епидемична обстановка.

В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, ако спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците.

Освен това МОН препоръчва веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. За целта Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез регионалните здравни инспекции.

Ежеседмичното тестване за коронавирус в училище нямало да натовари децата

Ежеседмичното тестване за коронавирус в училище нямало да натовари децата

СЗО - Здравното състояние на българските деца и младежи е най-лошо в цяла Европа

Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако 10% учениците в него са с коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Новите препоръки на МОН са заради повишената заболеваемост в страната. Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово - 1,95%, а най-нисък в Кърджали - 0,55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник - 1,89%. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември те са били 0,66%. Троен е скокът при учениците - на 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31%.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. Засега изцяло в онлайн обучение са две детски градини - в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

При 10% заболели ученици се преминава към онлайн обучение

При 10% заболели ученици се преминава към онлайн обучение

Присъствен първи учебен ден за първокласниците по възможност навсякъде