Гражданското движение за защита на науката и образованието(организация на преподаватели и учени), студентската и ученическа организация "Призив" и сдружението на учители "Инициатива за промяна", организират факелно шествие днес от 18.00 часа от НДК до пл. "Ал. Невски"(или мястото на събиране на учителите) в подкрепа на един приемлив бюджет за образование и наука през 2008 г.

В отворено писмодо всички учени, преподаватели във ВУЗ-ове, студенти, учители,ученици и целия български народ от Гражданското движение напомнят, че днес бюджетът за 2008 година на съвета на тристранната коалиция ще бъде внесен в Народното Събрание.

В него се предлагат точно същите проценти от БВП за образование (4.2%)
и наука (0.4%), каквито са и през тази 2007 година, но с увеличения на заплатите на всички от 50% до 100% спрямо тази година.

Учените предупреждават, че ще бъдат изхвърлени на улицата десетки хиляди преподаватели, учени и учители, студентските такси ще се увеличат сериозно (вероятно удвоят или утроят), така че на останалите в системата да се дадат увеличенията.

По думите им така нито образованието, нито науката ще са станали по-приоритетниза нашето правителство, защото делът им в общия продукт остава същия, но някои прости синдикални искания ще бъдат задоволени, за сметка на:

  • Много по-малко преподавателивъв ВУЗ-овете
  • Още по-високи студентски такси
  • Изгонване и на последните ни останали учени в чужбина (България е с
    най-нисък брой на учени на глава от населението в ЕС - 2,8 на 1000
    човека срещу над 13 на 1000 във Финландия например)
  • Намаляване на броя на учителите- явно се гони съотношение ученик -
    учител, надвишаващо 18/1, което е твърде по-голямо от средното в ЕС -
    15/1, и сегашното в България - 13/1.
  • Увеличаване на учениците в паралелките от 20 в паралелка към 35 в
    паралелка. (поради намалелия брой учители) и съответно понижаване на
    нивото на преподаване
  • Закриване на много от училищата по селата - а оттам и
    обезлюдяването на съответните райони.

Учителите, които отстояват (заедно с нашите движения, профсъюзите, Съюза на Учените и други организации) 5% за образование и 0,8 % за наука в новия бюджет, са вече твърде уморени от дългия протест.

Исканията за 5% от БВП за образование и 0.8 % от БВП за наукав новия бюджет са изключително скромни и минимални за европейска страна, смятат учените.

Според тях ако предложения днес бюджет на Орешарски бъде приет, можем да се простим с идеята да получим нормално образование в България и да имаме сериозни научни изследвания - и последните учени-ентусиасти ще избягат в чужбина, предупреждават учените.

Те призовават да бъдат прекратени занятията днес от 17.00 ч.учителие, студенти, учени да се съберат18.00 ч. пред НДК.

„Вземете факли, свещи и запалки с вас! Вземете най-вече вашите студенти
и докторанти. Те са нашето бъдеще! Разкажете им ИСТИНАТА!",
се казва още в отвореното писмо.