В рамките на една година трябва да бъде внесен, обсъден и одобрен нов закон за училищното образование.

Това обяви министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова по време на заседанието на Парламентарната комисия по образованието.

До половин година този проект на закона трябва да бъде представен, съобщава БНР.

По думите на министър Фандъкова това ще бъде рамков закон, обхващащ предучилищното и училищното образование, включително и професионалното образование, както ще има и препратки към висшето образование.

Припомняме, министър Даниел Вълчев от правителството Станишев в продължение на година прави неуспешни опити да прокара нов Закон за образованието, който предизвика недоволство от страна на ДПС.

В отговор на въпрос министър Фандъкова каза, че санкциите в закона ще зависят от възрастта на учениците и не трябва да има едни и същи мерки например за първокласниците и за учениците от 10-ти клас.

По думите й, трябва да има санкции за учениците, когато правилата вече са ясни и те не ги спазват.

Министър Фандъкова каза, че се в момента се обсъжда дали да има оценка за поведение в училище.

Изпитите за външното оценяване след 7 клас по математика и по български език и литература ще бъдат разделени на две части, обяви министър Йорданка Фандъкова. Вчера беше решено те да заместят тестовете за кандидатстване в гимназиите.

Втората част на двата изпита ще бъде с по-висока трудност, но ще бъде върху изучения материал, категорична е министър Фандъкова.

Първата част ще показва знанията на децата върху задължителната подготовка. С общия резултат от двата модула на изпита ще се кандидатства за гимназиите.

Тестовете ще се полагат в училищата, където ще се обучава детето. Външното оценяване след седми клас ще включва още три изпита - по природни науки, обществени науки и чужди езици.