Новите депутати да приемат спешно проекта на Закона за образованието. За това апелира столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на двудневен образователен форум за образованието на българските деца.

Фандъкова призова колегите си от ГЕРБ в парламента да внесат наново час по-скоро законопроекта и се обърна с молба и към останалите политически сили - да гласуват „за" текстовете в законопроекта. Нека всички политически сили, които желаят модерно образование, да подкрепят законопроекта, настоя кметът на най-голямата община у нас.

Според Фандъкова след 3-годишни обсъждания и компромиси за написването на законопроекта, той не трябва да се бави нито ден повече. По думите й през последната година и половина сме загубили ценно време за образователни реформи.

Политиките, които бяха водени до 2013 г. от няколко правителства, трябва да бъдат довършени. Нужни са нови учебни програми и планове, електронни учебници за равен достъп до образование, мерки срещу ранното отпадане на ученици от системата, очерта основните спешни необходимости Фандъкова. За нея е важно и да се инвестира в учителите за подготовка и квалификация.  Всички над учителите трябва да помагаме и да създаваме условия, за да са мотивирани да работят, аргументира се столичният кмет.

Реформата в образованието не може да се отлага повече, категорична бе Фандъкова. По думите на заместник-председателя на ГЕРБ думата реформа в консервативна сфера като образованието може да звучи плашещо, но трябва да имаме ясни конкретни действия и стъпки, около които и обществото да се обедини.

Няма готова рецепта за промяна, трябва да вземем най-доброто, стъпвайки върху анализи, отсече Фандъкова. Тя не пропусна да се похвали с постиженията си като градоначалник и по други теми свързани с образованието. От думите й стана ясно, че до края на годината в столицата ще отворят врати още 19 нови детски градини. Инвестираме и в мерки за енергийна ефективност в училища и детски градини, сподели кметът. Тя подчерта, че е важно всяка институция да знае ангажиментите си и да работи по тях, но и да имаме общо съгласие.

Позицията й беше подкрепена и от заместник образователния министър Ваня Кастрева, която обяви, че образованието е най-важната сфера за успеваемостта на цялата държава. Истинското качествено образование за всяко дете у нас ще ни помогне да създадем тази България, в която всеки казва „Аз мога", включи се в дискусията и родната евродепутатка Ева Паунова. Нужна е дългосрочна стратегия в крак с новото, с технологиите, за да подкрепя учителите и учениците, изтъкна Паунова.