Увеличение на учителските заплати най-вероятно ще има, но не от новата учебна година.
Това обяви министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БНТ.

Той подчерта, че просветното министерство подкрепя искането на учителите за повишаване за възнагражденията им, а самият образователен министър смята, че исканите от учителите 30 лева повишение са малко.

„Ние подкрепяме желанието за повишаване на заплатите. Въпросът обаче е, че това може да стане само в рамките на бюджетна процедура, защото при утвърдения бюджет сега, всяко разместване вътре е нарушение на Закона за държавния бюджет", обясни министър Игнатов.

Той посочи, че са проведени срещи с премиера, министъра на финансите, на която е присъствала и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, както и други министри.

По думите на министъра всички членове на кабинета са се съгласили, че учителите заслужават и трябва да получат повече.

„Въпросът сега е как това да стане в рамките на този бюджет. Министър Дянков търси някакъв ресурс. Но имаме абсолютно желание, цялото правителство има желание от 1 януари от следващата финансова година това увеличение да стане", посочи още Сергей Игнатов.

Припомняме, по-рано днес социалнният министър Тотю Младенов обяви, че минималната работна заплата ще бъде увеличена с 20 лв. и ще достигне 310 лв.

От думите на Младенов стана още ясно, че всички пенсионери ще получат увеличение на пенсиите с минимум 7,6% от 1 януари. Ще се вдигне и минималният осигурителен доход.