"Професията избира човека, а не човекът избира професията". Така главният прокурор Сотир Цацаров фокусира дискусията с ученици на пет елитни столични гимназии върху професията на прокурора.

Учениците представиха своите есета на теми: "Ако съм прокурор", "Аз обвинявам", "Аз - прокурорът", "Аз съм прокурор", "Обвинение към мисълта".

Всички 29 есета са събрани в сборник "Ако съм прокурор". Есетата са на възпитаниците на Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура, Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", 91 Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов", Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" и Второ средно училище "Емилиян Станев" са издадени в книга. Освен главния прокурор в дискусията с учениците участваха ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев и говорителят на Главния прокуор Румяна Арнаудова.

"Не сме в състояние да класираме 29 първи места", призна Цацаров, представяйки сборника с есета на младежите. Той приветства критичният дух на младежите и изтъкна, че именно те са в най-силната позиция да обвиняват в началото на житейския си път, необременени в начина си на мислене. "Победители сте всички", обърна се Цацаров към младежите.

В доказателство на думите на главния прокурор, че не човекът избира професията, говорителят на прокурора Румяна Арнаудова призна, че първо е искала да стане лекар. Впоследствие завършвайки право, водещо остава усещането, че с действието си постигаш справедливост. По думите й професията на юриста носи стремежа към справедливост. По правило всички прокурори имат наказателен уклон, защото няма щастливи съдби - има тежко пострадали хора, има хора, които съвсем не са щастливи, че са хванати. "Възхищавам се на критичния ви дух", обърна се на свой ред Арнаудова към учениците.