Софийски университет е място и за гражданско образование. Нашите студенти в минусите и плюсовете на дейността си го показаха.

С тези думи ректорът на най-стария ВУЗ у нас проф.Иван Илчев приветства своите колеги и възпитаниците на университета по повод патронния празник на Софийския университет.

Според Илчев подтикът на студентите към протести е бил искрен и това, че някой се е опитал да се възползва от тях е само в тяхна вреда.

Днешното честване на празника беше разнообразно по програма от досегашните и очевидно бе повлияно от окупацията на „Ранобудните студенти".

Заместник-ректорът на СУ Атанас Герджиков изнесе пред насъбралите се в Аулата на Алма матер - освободена от „окупаторите" за празника - лекция за гражданското неподчинение. В академичното си слово той разгледа обстойно всички знакови случаи, в които то се е проявявало - още от античността до революцията в Египет и протестите в Украйна срещу отказа за членство в ЕС.

Герджиков коментира и мненията на редица учени и изследователи относно оправдаемите форми на гражданско неподчинение и тези, които са недопустими за благото на общността. В словото си Герджиков спомена, че гражданско неподчинение може да се предприема не само срещу нелегитимна власт, а и срещу легитимно правителство, което управлява в разрез с ролята на суверена.

Гражданското неподчинение и правото на съпротива неминуемо водят до нарушаване на закона. Според някой изследователи това е допустимо и оправдаемо, само ако преди това са изчерпани всички законни методи, заяви заместник-ректорът.

Акция:
Професори и студенти издигнаха конституцията пред НС
Още...

От своя страна ректорът на Алма матер се похвали с редица постижения на поверения му ВУЗ за последната изминала година. По думите му работещите в СУ в момента се трудят по проекти на обща стойност 27 милиона лева. За сравнение обаче университетът получава едва 26 милиона лева за издръжка на студентите от държавата. Въпреки финансовите затруднения, СУ ще създава специалности, от които обществото има нужда, категоричен бе Илчев.

Той упрекна управляващите, че от години моли държавата да подпомага по-малките филологии, но отговорът винаги е отрицателен.

Днешното честване на патронния празник на най-стария университет у нас не се размина без акция на „Ранобудните студенти". Малко преди Академическият съвет да влезе в Ректората на ВУЗ-а след поднасянето на цветя пред паметника на „Св. Климент Охридски", младежите се подредиха във верига от двете страни на централното стълбище на Аулата и закриха лицата си със снимки от антиправителствените протести, изобразяващи предимно полицейско насилие срещу студентите.

Аулата на ВУЗ-а, която е единствената окупирана зала от младежите, пък бе обградена от протестни плакати, като някой от тях гласят: „Желязото се кове, докато е студентско" и „Ако не ние, кой!".

Преди това шестима студенти, които се обявяват против окупацията влязоха в конфронтация с „ранобудните" пред входа на Ректората. Пререканието бе само словесно и бе предизвикано от плаката : „Никога вече СУ във вериги".