Във връзка с честването на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, със заповед на заместник-министър Ваня Кастрева 25 май 2015 г. е определен за неучебен ден за учениците от всички училища на територията на Република България.

Това съобщават от Министерство на образованието и науката.

Така, въпреки че няма официална ваканция, учебните дни през май ще са само 16.

Почивката започна още в самото начало на месеца заради официалния празник 1 май, а после и заради 6 май, когато цялата държава почива и на Гергьовден.

На 20 и 22 май в училище ще бъдат само седмокласниците и зрелостниците, които се явяват на изпити. Останалите ще почиват.

На 25 май традиционно се почива в сферата на образованието заедно с 24 май - когато приключва и учебната година за първокласниците.

Припомняме, от синдикат „Образование" поискаха 21 и 25 май да бъдат неучебни дни. Предложението бе отправено до просветното министерство с аргумент да може да бъде създадена по-добра организация на държавното външно оценяване, матурите и честванията по случай 24 май - Ден българската писменост и култура. 21 май обаче остава учебен ден.