И МОН и РИО – Варна проверяват сигнала за варненския учител, изпратил sms с отговорите на матурата. По казуса с проверката е ангажирана и прокуратурата.

Това стана ясно по време на пресконференция в просветното министерство.
Заместник-министър Деян Стаматов информира, че моментално е инициирана от две места проверка.
В момента има двама представители на МОН, които проверяват. Вчера е инициирана проверка от РИО – Варна към 12 „Г” клас.

Изпратено е искане за съдействие от прокуратурата, тъй като голяма част от упоменатото в сигнала е адресирано изцяло към прокуратурата и не може да бъде осъществена проверка без тяхно активно участие.
„За по малко от 24 часа са направени тези стъпки”, изтъкна заместник-министър Стаматов.

Стана ясно още, че учениците от езиковата гимназия не са държали държавен зрелостен изпит в самата езиковата гимназия, а това предполагало да се проверява как е протекъл изпитът в други училища в града.

Ако този сигнал се потвърди – санкцията към човека би била много сериозна - и дисциплинарна, и административна. Ако не се потвърди, остава съмнението и недоброто отношение към една изключително добра гимназия – най-добрата във Варна за последните пет години”, коментира зам.-министърът, който е бивш директор на една от столичните гимназии.

Той обаче поясни, че в момента тече кампанията за прием на ученици и за съжаление понякога конкуренцията не е толкова коректна.