Първият звънец за новата учебна година удари и в 106-то Основно училище "Григорий Цамблак" в столичния квартал "Левски".

Предвид местоположението си, в класните стаи на това училище влизат най-вече циганчета, като българчетата могат да се преброят на пръсти.

Още час преди официалната церемония в двора на училището се стичаха десетки деца с цветя в ръце. И до едно те обясниха пред news.bg, че ще подарят букетите на своите любими учителки.

Докато изчакат обаче първия звънец, децата закусиха, разказаха си за лятото, а някои по пример на своите млади родители изпиха по чаша кафе.

Първият учебен ден в 106-то ОУ представлява истински празник както за малките циганчета, така и за техните родители. Именно заради това някои от тях са станали в ранни зори, за да облекат новите дрехи, да се гримират и да си направят прически - букли в косите и розови сенки за момичетата, а прическа с изрисувани линии и фигурки на главата за момчетата.

Освен с нови дрешки и интересни прически, някои циганчета се похвалиха и с новите си мобилни телефони и таблети.

Първокласникът Аси, пременен в черен официален костюм, разказа за news.bg, че няма търпение да влезе в класната стая и задължително ще ходи всеки ден на училище. Макар и в началото на първи клас, Аси вече знае азбуката до Г.

До пет пък може да брои новият ученик в подготвителната група Гошко.

По традиция новата учебна година започна под звуците на националния химн, което накара строените деца да замълчат за минута. Възпитаниците на школото търпеливо изслушаха и словото на директора на 106-то ОУ Ирена Милева-Цукева.

"Всички наши ученици продължиха своето образование след осми клас в други училища", се похвали Цукева и посочи, че за да завършат основното си образование в училището са се записали и възрастни цигани.

66 497 първокласници започнаха училище в цялата страна. Най-много са в София-град: 10 639. Най-малко деца, записани в първи клас, са във Видин: 788.

С общо 721 480 ученици стартира учебната година.

Във втори клас броят на учениците е 65 326. Трети клас: 62 803. 61 662 е броят на четвъртокласниците. В пети клас са записани 61 973 ученици. Шести клас: 59 022, седми: 57 858, а в осми клас учениците са 59 145.

Общият брой в девети клас е 56 268, в десети: 50 713, в единайсти 47 333 и в дванайсти клас учениците са 50 551.