Министърът на образованието Сергей Игнатов съобщи пред БНР, че се работи по облекчаване на приема на чуждестранни студенти, и в частност на тези от страни извън ЕС, в българските висши училища.

По думите му най-важно е да се „освободи" бюрократичният натиск, защото има голям интерес към страната ни. „Поне две поколения са обучени в България и това е елитът на Африка, на арабския свят, на Азия, и те искат техните деца да учат тук", допълни Игнатов.

Той обясни, че в момента процесът по приемане на студенти от страни извън ЕС е много забавен заради ангажиментите ни към Шенген. Според просветния министър, от особена важност ще бъде постигането на баланс между достъпността на висшето образование и националната сигурност.

Припомняме, във вторник премиерът Борисов призова у нас да бъдат приемани повече чуждестранни студенти по медицина, за да се компенсира големият брой български лекари, които емигрират в търсене на адекватно заплащане. Той също така лансира идеята студентите държавна поръчка да бъдат принуждавани чрез закон да работят у нас.