Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов заяви, че в момента една много малка група заедно с него пише новия Закон за науката и висшето образование, съобщава БГНЕС.

По думите на Игнатов новият закон ще е изключително кратък, от англосаксонски тип, тъй като университетите имат автономия и тази академична автономия трябва реално да се задълбочи. Според него в новия закон не е необходимо да се описва как се избира ректор, декан, ръководител на катедра, след като съществува автономия на ВУЗ-овете.

Игнатов изтъкна, че се преосмисля и старото разбиране за университета като кула от слонова кост и това се прави в целия свят. По думите му днес университетът е мрежова система и това означава, че не може да се регламентира точният брой преподаватели.

Сега може да има много преподаватели, които студентите дори не са виждали физически, защото те са в САЩ, Англия или Германия, тъй като съвременните технологии позволяват това. В закона за академичния състав се казва, че членовете на журито могат да участват в обсъждането, без да присъстват физически чрез видеоконферентна връзка или други начини.

Игнатов каза, че в България ще има един обединен закон за науката и висшето образование.

"Защото ако отидете в Брюксел форматът за министрите за образование и наука всъщност е разделен - имаме отделно комисар за образованието, тъй като образованието, освен всичко друго, изпълнява социални функции. Там се занимават с децата, с продължаващото образование, с младежите, с гражданското образование.

И другият формат по конкурентоспособност всъщност се занимава с наука. И еврокомисар Куин, когато говори за наука, тя винаги говори за университета, и ние решихме, че след като сме членове на ЕС, ще имаме Закон за науката и за висшето образование", категоричен бе образователният министър.

За легализацията на дипломите от чужбина просветният министър посочи, че и в момента тази легализация става за по-малко от два месеца, и то безплатно.

"България е една от трите европейски страни, която има най-бърза писта за легализация на дипломите, ние получихме специална награда за това. Този вой, който се надига, че в България хората с години наред не могат да легализират дипломите си, се отнася до дипломи, получени от фирми, които предлагат образователна услуга в сферата на висшето образование на територията на България и които твърдят, че са представители на чужди университети", каза още Игнатов.