Студентите имат право да протестират, но в случая тези протести са манипулирани, а студентите са подведени. Това заяви образователният министър Сергей Игнатов по повод представената по-рано протестна декларация от някои от водещите ни университети, сред които УНСС и Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Министър Игнатов поясни, че в декларацията е записано, че стипендиите се намаляват, а всъщност те се увеличават с 6 млн. лв. Увеличава се и издръжката на университетите. Освен това, се въвежда възможността ректорските ръководства сами да определят дали да бъдат въведени диференцирани такси. Той поясни, че въпросът за диференцираните такси няма да залегне в новия закон, тъй като това означава да се премахне автономията.

„Държавното висше образование в България се финансира от българските данъкоплатци, но ние не сме длъжни да издържаме т.нар. „вечни студенти", заяви Игнатов и поясни, че всеки ректор сам трябва да реши дали иска да стимулира своите отличници с по-ниски такси.

Във вторник е насрочена среща с Националното представителство на университетите във връзка с изразената протестна готовност. Тя ще се ръководи от главния секретар на ведомството, тъй като минитърът е извън страната. „Хубаво е, че българските студенти реагират като граждани. Притеснително щеше да бъде, ако те не реагираха като такива", заяви Сергей Игнатов.

Той присъства на символичното даряване на ваучери от „Технополис" на представители на 10 български университета по случай 10-ия рожден ден на веригата. Компанията оборудва 10 компютърни зали в тези ВУЗ-ове. Всеки от тях получи по 20 напълно окомплектовани компютърни конфигурации или други устройства - мултумедийни проектори, скенери и принтери, в зависимост от специфичните нужди за обучение на техните студенти. Стойността на дарението за всеки университет е 10 хиляди лева.

Министър Игнатов изрази своето задоволство от даренията, които по думите му допринасят за спойката между бизнеса и образованието. От своя страна шефът на „Технополис" Божидар Колев заяви, че са избрали да подпомогнат 10-те университета, защото това е инвестиция в младите хора и в бъдещето на България. Надяваме се така да спомогнем за подобряване на условията на обучение в страната, да задържим повече млади българи да останат да учат, живеят и работят в родината, добави той.