Остри упреци и обвинения срещу ректора на УНСС отправят Сдружение "Майки срещу насилието в Студентския град".

Поводът отново е чалготеката „Ориент 33", която се намира в имот на УНСС, като от сдружението констатират, че не е изпълнено обещанието на проф. Стати Статев да прекрати договора си с наемателя й.

Припомняме, заповед на Статев, с която той обявява търг с тайно наддаване за отдаване под наем на недвижим имот на ВУЗ-а, който да се използва отново като дискотека, предизвика вълна от протести.
Ректорът оттегли подписа си под въпросния с документ и дори са зарече пред медиите да затвори „Ориент 33.

Нещата обаче продължават по старому и чалготеката все така си функционира, като в нея ще се въртят кючеци и гюбеци и ще се лее обилно алкохол вероятно и през цялата Страстна седмица, в това число и на Разпети Петък, коментират от Сдружението.

Според тях апелите за вдигането на нов Студентски град в село Лозен граничат с научната фантастика и „целят да бетонират статуквото в кампуса, полза от което имат само ректорите, които прибират сериозни наеми от нощните клубове и чалгарници".

В условия на световна финансова криза, се казва още в обръщението, е абсурд да се харчат милиарди за строеж на нов кампус на 20 км от центъра на София, това е чиста химера, но усиленото популяризиране на този „проект" от страна на някои ректори реално цели да отклони вниманието на обществеността от нерадостната ситуация в Студентски град, за да могат и за в бъдеще ръководствата на големите университети да развиват необезпокоявано рентиерска дейност, категорични са в Сдружението.

Те припомнят, че ректор Статев в публичните си изяви често изтъква високия рейтинг на УНСС и го нарича с гордост „българския Харвард" - „но професорът като че ли забравя, че в истинския Харвард в щата Масачузетс на ректорите още не им е хрумнала „гениалната" идея да отдадат под наем студентския си стол за разкриване на огромен нощен клуб, наричан от феновете на чалгата „S-класата на поп-фолка".

От Сдружението продължават да настояват Сметната палата да извърши извънредна проверка за какви именно цели се харчат парите от наемите, които ректорското ръководство на УНСС събира от чалготеките и нощни клубове, които от години стопанисва.
„Съществуват основателни съмнения, че тези немалки приходи могат да се трансформират и като сериозни бонуси към заплатите на ректорското ръководство", допълват активисти на Сдружението "Майки срещу насилието в Студентския град".

От Сдружението ще искат Инспекторатът на просветното министерство да инициира затварянето по график на чалготеките в Студентски град, които са настанени в имоти на държавни университети в нарушение на Закона за висшето образование.

Веднага след това е редно да почне и процедура по отнемането от ректорите на столичните университети на помещенията, които те са давали и дават под наем за чалга кръчми, тъй като тази държавна материална база не се ползва от академичните ръководства за нуждите за образователната и научноизследователската дейност и очевидно не им е необходима, апелират от Сдружението.