Над 300 милиона лева ще бъдат инвестирани през следващата година в обновяване на образователната инфраструктура.Това обяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след откриването на обновената сграда на Начално училище "Св. Софроний Врачански" във Враца, съобщиха от МОН.

Училището, което догодина ще чества 110 години от създаването си, е обновено със 136 000 лева, отпуснати от МОН, след като покривът е бил разрушен. Сградата е изцяло санирана, подменено е вътрешното остъкление.

В училището учат 411 ученици, а тази година са записани 89 първокласници. Имаме амбициозни деца и амбициозни родители, които са ключът за успехите ни, споделиха учителите. От 2001 г. училището работи по европейски образователни проекти.

МОН е финансирало с 20 000 лева и разкриването на нова група във врачанската детска градина "Европейчета".

Проблемите с обхващането на всички деца в предучилищна и училищна възраст в образователната система бяха акцент по време на работната среща с директори на детски градини и училища в област Враца. Мотивираните учители са основният фактор, увеличението на учителските заплати е ясно послание, че разчитаме на тях, посочи министърът.

Поехме ангажимент да облекчим от административна работа на учителите и направихме първа сериозна крачка, каза Красимир Вълчев.

От 3,5 до 4,5% се увеличава възможността за диференцирано заплащане, съобщи още министърът. Той апелира по този начин да се отчитат положените усилия на учителите.

От догодина ще се промени формулата за финансиране, ще се отчитат и неравенствата при детските градини и училища, обясни образователният министър. Основната цел е да се привлекат по-добри специалисти в отдалечени райони. Ще се отчита и концентрацията на деца от уязвими групи.

Днес в ППМГ "Акад. Иван Ценов" във Враца, чиито възпитаници редовно са победители на олимпиади и състезания у нас и в чужбина, бе открит и нов Смарт кабинет. В него ще се провеждат занятия по различни предмети, особено по които има нови учебници и има възможност за дигитално обучение.