В подадения сигнал до комисията за борба с корупцията просветният министър Сергей Игнатов съзря нелоялна конкуренция и атака срещу него.

Искат да се постави под съмнение законността на магистрите, коментира той. За вчерашната тема на заседанието на антикорупционната комисия Игнатов е научил от вестниците. "Поне да ми бяха казали, че ще ме омаскарят", посочи още министър Игнатов.

Припомняме, вчера по време на заседанието на парламентарната комисия за борба с корупцията стана ясно за получен сигнал, че директорът на старозагорския оперен театър е с фалшива диплома, тъй като е станал магистър без придобита бакалавърска степен.

"За магистри хора не се приемат без бакалавърска степен, заяви министърът на образованието в кулоарите на парламента", в отговор на въпрос на news.bg.

„Той не е приет за магистър, а за курсист", поясни Сергей Игнатов. Тази практика съществува, допълни той и уточни, че тя е в подкрепа на хората, на които им предстои да се дипломират като бакалаври през септември и октомври.

През тези месеци е и приемът за магистратури. Игнатов обясни, че Нов български университет е възприел практиката да се приемат курсисти, за да може бъдещите бакалаври и кандидат-магистри да не пропуснат сроковете и да продължат висшето си образование.

Ако един студент закъснее със записванията поради забавено дипломиране като бакалавър, той ще може да постъпи в магистърска програма и няма да му се налага да чака поне година до следващия прием.

"Изучаваните курсове се акредитират, затова е и кредитната система", посочи Сергей Игнатов. Нормално е университетите да бъдат отворени, заяви още образователния министър.