Представители на фирми, бизнес организации, много учени и студенти дойдоха на първата среща на ЦЕРН с българската индустрия, която се провежда днес и утре в Софийския университет „Св. Климент Охридски" (СУ).
На нея освен възможностите за трансфер на технологии се обсъждат и възможностите за отваряне на българския бизнес към търговете на ЦЕРН за обществени поръчки.

Над 80 български фирми са заявили участие в срещата, съобщи заместник-ректорът на СУ Румен Панков. Той подчерта, че в ЦЕРН се развиват много разнообразни и практически дейности.

От научно-изследователския център на СУ посочиха, че само парка на ЦЕРН има над 900 сгради, които постоянно се нуждаят от поддръжка, както и инфраструктурата на ЦЕРН и че затова непрекъснато се обявяват обществени поръчки, в които могат да участват и наши фирми.
Така част от средствата, които България инвестира в ЦЕРН, ще се връщат в български фирми, изтъкнаха още от университета. По време на форума ще бъдат дадени указания и насоки за участие в обществените поръчки и процедури на ЦЕРН.

В срещата участва и генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер. По думите му това е глобална наука с европейски аромат.
Част от дискусиите са нови практически направления за прилагане на постигнатото в ЦЕРН, например преминаването от физиката към медицината чрез адронна терапия.

Това е била и една от темите, разисквани на проведената по-рано днес срещу между премиера Бойко Борисов и Ролф Хойер.

Двамата са разговаряли и за евентуалните медицински приложения на разработваните в ЦЕРН технологии и особено на адронната терапия - новият метод за унищожаване на тумори.

Обсъдена е възможността в бъдеще България да разгледа евентуално построяване на център за адронна терапия у нас, финансиран със средства от европейските фондове, с помощта на ЦЕРН.

Подобен център в страната ни би дал възможности за достъп до лечение на хора не само от България, но и от съседни държави и би имал изключително значение в международен план по отношение лечението на онкологични заболявания, е изтъкнал директорът на ЦЕРН.
Отново са били обсъдени и възможностите български компании да се включват в повече проекти на Европейската Организация за Ядрени Изследвания и да получават индустриални поръчки за материали, оборудване и услуги.

„България е малка държава, но участието на Вашата страна в ЦЕРН е голямо и българските учени имат видим принос", заяви по време на срещата директорът на ЦЕРН.
Той подчерта успешното участие на българската страна в подготовката на изследванията на големия адронен ускорител от 1990-та година и експеримента CMS - Компактен Мюонен Соленоид, в който активно работиха и български специалисти.
По думите му наши учени имат изключителен принос и в разработката на следващото поколение на световната мрежа WWW, наречено Grid.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите страната ни да използва средства от европейските фондове за обучение на български лекари съвместно с научния център на ЦЕРН в Австрия.