Редица организации и сдружения поискаха възможност за по-дълго и обстойно дебатиране на новия проект на Закон за предучилищното и училищното образование от Министерството на образованието, младежта и науката.

В писмо до министъра на образованието, председателя на парламента, комисията по образование и парламентарната правна комисия те посочват, че отделеното време от две седмици за обществено обсъждане е недопустимо кратко за закон с толкова голямо значение за цялостния обществен живот.

В тази връзка организациите настояват срокът за обществено обсъждане да бъде удължен до вземане на решение от комисията по образованието за внасяне на първо четене в Народното събрание, както и МОМН да публикува проектите за стандартите по проектозакона преди внасянето му в комисията.

В позицията се иска още МОМН да направи публично обобщение на получените мнения по закона с участие на граждански организации за осигуряване на прозрачност на процеса, да изрази становище по получената обратна връзка и да идентифицира приетите и неприети мнения и предложените корекции на проектозакона.

Преди внасяне на проектозакона на първо четене в Народното събрание, Комисията по образование да организира отворено заседание, на което да бъдат представени обобщените обществени мнения по проектозакона от гражданските организации е друго искане на организациите.

В заключение те настояват още дискусиите по проектозакона в Народното събрание да се излъчват на живо в интернет или по телевизията. В писмото се посочва още, че мненията на гражданите и организациите ще бъдат събирани и обобщавани на адрес: www.progresivno.org с електронна поща: info@progresivno.org.

Сред подписалите позицията са Институт за прогресивно образование, Асоциация "Родители", Фондация "Пайдея", инициативен родителски комитет, Център за независим живот, Професионален форум за образованието, Център за образователни инициативи и други.

Припомняме, проектозаконът ще бъде обсъждан по-късно днес на кръгла маса в парламента.