Инициативен комитет за спасение на НГДЕК поиска категорична промяна на начина на управление на гимназията, която според Митко Делев, Надя Кюлафлиева, Орлин Йорданов, Иван Илиев и Анета Иванова минава през дисциплинарно уволнение на изпълняващия длъжността директор Мариела Папазова.
Припомняме, още преди седмици група уволнени учители излязоха на протест срещу Папазова.

На 4 април уволнените учители са имали среща със заместник министъра на културата Данаилова, като са предоставили папка от 130 страници с всички нарушения в гимназията през месеците от управлението на Папазова досега.

Присъстващите на пресконференцията предоставиха на медиите списък с 10 административно трудови нарушения и нарушения на просветното законодателство. Сред тях са обвинения в назначаване на учители без конкурс, разрешение за свободно преминаване от група в група, връчване на заповеди за писмени обяснения без спазване на срокове и дата на връчване и др.

По думите на Делев обаче Данаилова сама е заявила, че не е чела папката.
В тази връзка протестиращите учители искат нова среща, този път с министъра Владимир Пенев, за да го запознаят обстойно със своята гледна точка.

Делев, Йорданов и компания още веднъж подчертаха, че не се борят за собствените си позиции, а в името на запазването на по-специалния статут на училището.
Според тях методите на Папазова напомнят по-скоро на отминалите времена на тоталитарно управление.

Имаме нужда да говорим свободно. Само така можем да изпълняваме далеч по-висшите си педагогически цели, а не да се занимаваме с административни бумащини, заяви Йорданов.
По негови думи делегираните бюджети са дали прекалено много правомощия на директорите и са отклонили самите учители от реалните им задължения по изграждането на една личност.

За пореден път учителите се защитиха от обвиненията на Папазова. Делев отрече, че не преподава на учениците си периода на Възраждането, Анета Иванова категорично заяви, че не е обиждала своите ученици нито пък ги е принуждавала да си купуват книгата й.
Кюлафлиева също се разграничи напълно от твърденията на Папазова, като според нея директорката принизява принципния спор за управлението на училището чрез изключително грозни клюки, интриги и доноси появяващи се в медиите.

На пресконференцията организирана от уволнените учители се появиха и двама души, които са от другата страна на спора и подкрепят Папазова.
Пред сградата на БТА имаше и други такива, които по думи на охраната не са били допуснати до самата пресконференция по настояване на уволнените учители.

Бяха се събрали и настоящи ученици от НГДЕК, които са част от ученическия съвет.
Децата заявиха, че са тук, за да информират своите приятели за истинските събития, които се случват последните месеци.

Те обявиха пред медиите, че подкрепят методите на управление на Папазова, а протестиращите учители не за първи път се вдигат на подобни бунтове.
По техни думи тези конкретни преподаватели явно не са готови да спазват реда и дисциплината.

Учениците изразиха своето огромно съжаление за всичко, което се случва в гимназията и изразиха опасения, че скоро едно от най-престижните български училища ще бъде окончателно разбито.

Те показаха подписка, на която 260 ученици са се подписали в подкрепа на Папазова на 5 октомври миналата година и се ангажираха, ако е необходимо да направят нова такава, която да отрази актуалните нагласи сред учениците.
По техни думи протестиращите учители са подкрепяни предимно от бивши ученици и малцина настоящи, които имат по-близки специфични отношения с въпросните учители.