От 11 до 13 март Националният дворец на културата е дом на образователно изложение. За осма поредна година инициативата "Образование без граници" събира под един покрив десетки учебни заведения от цял свят.

Училища, университети, институции и компании от няколко континента ще се конкурират за вниманието и интереса на българските младежи в следващите дни. Десетки щандове вече трескаво се подготвят с рекламни материали и брошури за условията, които предлагат.

Над 33 страни и 450 участници са се промотирали на изложението за последните 7 години.

Днес няма граници, когато става въпрос за образование, убедени са организаторите.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов откри изложението и тази година. Задълбочаваме връзката със средното образование, доволен е той. По думите му с такива инициативи младите могат да направят информиран избор.

Припомняме, че за изминалите години екипът на news.bg срещна читателите си с представители на руски, японски, холандски университети, както и с амбициозни български учебни заведения и условията, които предлагат на своите потенциални студенти.

На тазгодишното изложение се срещнахме с представителите на училището по фризьорство на L'Oreal.

Обучихме повече от 60 мъже и жени за миналата година, професията е еднакво атрактивна за двата пола, разказа Емилиана Илиева, директор обучение. Според нея все повече са мъжете фризьори и са достойни конкуренти на дамите в бранша.

Навършени 16 години без горна граница, както и завършено основно или средно образование са условията за кандидатстване. За 6 месеца и половина интензивно обучение от школата обещават да заместят едногодишен курс.

Запитана кое е най-трудно за обучаващите се, Илиева обясни, че за някои това е подстригването, за други - кокове, боядисване.

До неделя в НДК всеки ще има възможността да види какво предлагат руски и арабски университети, български академии, както и да стане свидетел на бой с роботи, дело на родното училище "Джон Атанасов".