В цяла Европа няма проекти, свързани с образованието, в това число за професионалното образование или за ученето през целия живот.

Това е изпусната възможност, смята вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя писъства на регионална конференция "Насърчаване на инвестициите в образование чрез инструментите и фондовете на Европейския съюз: Възможности за България и Румъния".

Министър Кунева изтъкна, че това е пропусната възможност по Плана „Юнкер”, а понякога от такива изпуснати възможности боли повече от грешките. Кунева коментира още, че до този момент основните инструменти на ЕС за инвестиции в образованието са били европейските структурни и инвестиционни фондове, програмата за европейско сътрудничество в областта на образованието - Еразъм +, в който България се включвала активно.

„Когато през 2014 г. се обяви Европейският фонд за стратегически инвестиции, който жаргонно наричаме Плана „Юнкер”, с този инструмент се даде възможност на европейския бизнес да предлага проекти с обществена значимост”, заяви министър Кунева. По думите й това са инвестиции, които не само ще утвърждават икономиката ни, но ще имат добавена стойност към публичния живот.

Министър Кунева акцентира върху възможностите за регионално сътрудничество със съседни на нас страни Румъния и Гърция, например.

„Все повече държави в Европа осъзнават, че образованието е национален приоритет, не един от националните приоритети, а национален приоритет. Това е приоритет, който ще проработи като такъв, ако има подходяща среда за него – най-напред публична подкрепа и разбиране, че без образование нищо хубаво няма да ни се случи”, изтъкна още просветният ни министър.

По думите й тази среща, която организира ЕК, е много навременна и ще изиграе ролята на училищен звънец за събуждане, тъй като страната ни е закъсняла и вече се налагало да наваксваме. Според нея именно със съвместни проекти със съседни на нас страни можем да бъдем много по-конкурентноспособни.

Министър Кунева изрази увереност, че това, което ще е водещо в ЕС през следващите години е именно мотото – кооперирай, прави сътрудничество.

Европейският комисар за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви, че това е четвъртият „уърк шоп”, посветен на инвестициите в образованието. Той отбеляза, че България изпълнява образователна реформа, като ударението пада върху реформата на висшето образованието.

Образованието не е просто политика на днешния ден, то е дългосрочна инвестиция”, каза още той и изтъкна, че България има активен образователен сектор – учители, експерти, активисти от началния курс до горния курс.

„България много активно участва в плана "Юнкер", внесе 1 млн. евро в Европейския фонд за стратегически инвестиции”, каза още комисар Наврачич. Един от приоритетите на Плана "Юнкер" е образованието. „Ние сме тук, защото вие проявявате интерес и би трябвало да се възползвате от това, което ви предлагат”, каза още той.

По думите му, ако не инвестираме в образование, няма да имаме конкурентноспособна икономика. Наврачич заяви, че качеството на образованието е въпрос на финансов принос и допълни, че Европа изостава по отношение на инвестициите в образованието.

Той даде пример със страни като Китай, Нова Зеландия, където се отделя над 6% от БВП за образование. „Ние инвестираме около 4% от БВП”, коментира комисар Наврачич.
Според него по-малките инвестиции, в сравнение с развиващи се икономики като тези на Китай, е естествен резултат от бюджетните ограничения през последните години и финансовата криза в ЕС.