Забавяне на строителството на детски градини откри кметът на София Йорданка Фандъкова за столичните райони "Лозенец" и "Красно село", съобщи БНР.

Тя инспектира изграждането на детска градина в квартал "Манастирски ливади" и допълни, че в София продължава строителството на 13 градини, други 16 ще бъдат проектирани. Все още обаче има недостиг навсякъде в столицата. 

Безплатните детски градини биха стрували под 70 млн. лева, изчислява фондация

Безплатните детски градини биха стрували под 70 млн. лева, изчислява фондация

Преобладаващите нагласи в общините са таксите да отпаднат

"Недостиг има навсякъде, някъде по-голям, някъде по-малък. Работят с различни темпове районните кметове. Това също е част от обяснението", каза столичният градоначалник.

Повечето се справят добре, гарантирали сме им финансирането и им го предоставяме веднага, след като имат необходимост. Имаме два района, в които забавянето е чувствително. Това са районите "Лозенец" и "Красно село".

В София се строят 18 детски градини и ясли

В София се строят 18 детски градини и ясли

Има проблем с откриването на детската градина в "Кръстова вада"...

Затова съм обявила и че следващите обекти там ще се строят от Столичната община. Иначе разчитам за всички останали на районните кметове, допълни Фандъкова.

Според решение на Министерския съвет от 16 декември 2021 г. 14 общини ще получат над 3 млн. лв. за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради.