Кабинетът одобри Списък със защитени специалности и такива, по които е налице недостиг на квалифицирани кадри на пазара на труда беше одобрен на Министерски съвет.

Одобрени са и критериите за определянето им и условията и реда за допълнително финансиране за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и по специалности от професии, по които в бъдеще се очаква да има дефицит да специалисти.

Документът е част от изпълнението на разпоредбите на Закона за професионалното образование и обучение. Законът определя "защитената специалност от професия" като част от професия, която е от значение за икономическото развитие на съответната област и има потребност от квалифицирани кадри.

Допълнително финансиране за обучението в защитените специалности пък е предвидено в Закона за предучилищното и училищното образование.

Действията на правителството в тази посока са с цел осигуряването на оптимални условия за организиране и провеждане на качествено професионално образование и обучение по специалности от професии в държавните или общинските училища.

Така от министерски съвет смятат, че ще се задоволи гладът за квалифицирани специалисти.

Включването на защитените специалности ще създаде и възможност за изпълнението на регионални програми и проекти за областта, чиято реализация би била застрашена.

Обучение за специалности в нови или високотехнологични сектори ще бъде осигурено с новия нормативен акт.

За целта е необходимо създаването на междуведомствена комисия към министъра на образованието и науката. Тя трябва да оценява съответствието на предложенията за защитени специалности от професии с определените критерии за уникалност по териториален признак и уникалност по съдържание.

Изготвя се проект на първоначален Списък със защитени от държавата специалности от професии. Ежегодно той ще бъде актуализиран.