Нямаме необходимите писти и съоръжения, за да обучаваме децата на София да карат ски и сноуборд на Витоша.

За това се оплакаха на пресконференция от сдружение "Витошките ски и сноуборд училища". Макар и да посочиха, че днес е първият работен за тях ден и вече на Витоша да има около 500 деца, ски учителите изредиха редица проблеми и трудности пред това да учат деца на зимни спортове.

Най-големият проблем на ски учителите е липсата на достатъчно подходящи съоръжения на Витоша.

"Съоръженията са доста стари, а някои от тях дори не работят", посочиха от сдружението. Сериозно се усеща липсата на писти с различни трудност, тъй като в момента, след като преминат през първия етап на обучението - детските влекчета, децата трябва да използват трудната писта "Витошко лале". "Така затрудняваме децата", заявиха от "Витошките ски и сноуборд училища".

"Непонятно е как за последните 20 години от първия зимен курорт в страната, Витоша се превърна в последния", се зачуди Ивайло Рангелов от сдружението. Той съзря един организиран хаос, заради който учителите на зимни спортове за деца на практика не могат да работят.

 "Трябват ни писти, лифтове. Трябва ни техника", настоя Рангелов.

"Ние подкрепяме сериозно и сме за развитието на Витоша. Тя е планината на София и на децата на София. Първото ски училище в България го има на Витоша от 1965 година. А сега от водещ курорт ние сме някъде там в тъмнината", заявиха още ски учителите.

Тя знаят и къде е решението на проблемите им, а именно в актуализацията на плана за управление на Витоша.

Сдружението има свое становище за плана, но то не беше взето предвид. Нямаме отговор и от Министерство на околната среда и водите (МОСВ)", обясни Марина Тапичарова от сдружението и призова - "Крайно време е институциите, които са отговорни за развитието на Витоша да вземат отношение".