Освен закупуване на нова техника другият аспект е насочен към поддръжка и модернизация на това, което имаме. Така военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов отговори на въпрос какво прави правителството за поддържане бойната способност на военноморските сили по време на участието си в Комисията по отбрана.

Няма платформа, за която правителството да не е положило усилия за възстановяване на нейната годност. По отношение на флота належащият проблем е с фрегатите, призна Каракачанов.

Работи се по избирането на оферти за въоръжението на фрегатите, които са в рамките на доста солидна сума, стана ясно по време на заседанието на военната комисия. Водят се преговори за ремонтирането на въоръжението на фрегатите, с което трябва да се стигне до възстановяване бойните способности на военноморските сили.

Едва 10 кораба плават под български флаг

Едва 10 кораба плават под български флаг

Вече не сме морска държава, смятат от Българската морска камара

Каракачанов посочи, че се търси решаване на проблемите с подводницата.

По отношение на модернизационния проект на сухопътните войски Каракачанов заяви, че не само за сухопътните войски, но и за флота има изисквания. Три от четирите фирми за модернизация на сухопътните войски са провеждали срещи с български фирми с различни възможности, за да могат да покрият 20% от изискуемото по нашите условия българско участие, обясни Каракачанов.

"Тук не можем да се месим коя фирма с кого да говори и как да действа", подчерта вицепремиерът.

Най-рано през пролетта на следващата година, ще имаме възможност да подпишем договор за бронираната машина за пехотата, стана ясно още от думите на Каракачанов пред журналисти.

По отношение на финансирането също има промяна, тъй като било заложено изплащането на бронираната машината да стане за 12 години на равни вноски, но придобиването на последната машина трябва да бъде реализирано до осмата година.

Договор за нови военни кораби за ВМС ще има до края на годината, увери Каракачанов

Договор за нови военни кораби за ВМС ще има до края на годината, увери Каракачанов

По думите му стойността на проекта е 820 млн.лв., а интерес имат три фирми

Спечелилата фирма ще се наложи да тегли кредит и ние ще трябва да обслужваме 4 години по-късно лихвите по този кредит, посочи Каракчанов. "Парадоксът е, че ние ще получим машините, но ще продължим да ги изплащаме още четири години", констатира той.

Нещата за военноморските сили се движат по график. Ние сме дали удължаване на сроковете, които изтичат утре. По искане на някои от фирмите, които участват в конкурса за бронираната машина се удължава срокът с 2 месеца и така срокът ще изтече преди средата на декември, обясни Каракачанов.

На въпрос кога ще има нов шеф на "Военна информация", Каракачанов заяви, че още не е започнало съгласуването с президента, а ще трябва предложението да мине и през Министерския съвет.

2023 година идва първият нов кораб за ВМС

2023 година идва първият нов кораб за ВМС

Модернизацията на ВМС можела да закъснее, ако САЩ поиска цялата сума за Ф-16