Поведенческите проблеми на учениците в класната стая и неуспяването на ресурсните учители да ги овладеят. Това е акцентът, който поставя Министерство на образованието в развитието на приобщаващото образование. Директорът на Регионален център "Подкрепа за приобщаващо образование" Калоян Дамянов представи новите концепции по време на Европейска конференция "Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващо образование", провеждаща се днес в София. На нея присъстваха стотици учители от цялата страна. Бе представена и нова платформа за обучение на децата със специални образователни потребности, децата с хронични заболявания, децата с аутизъм. Последната група влиза в специална разработка за образование и у нас, тъй като в цял свят се увеличава броят на децата с аутизъм. Филм за обучение на децата с аутизъм бе представен на конференцията, от него стана ясно, че в американското образование всяко трето дете е с аутизъм или хиперактивност.

"Функционалното оценяване е заложено като основа и се съдържа в програма "Подкрепа за личностното образование" на МОН. Над 1200 членове ще преминат обучения, подготвят се обучителите за това в Банкя.

Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието, обясни, че се наблюдава стабилизиране на броя на деца с деца със специални образователни потребности (СОП) в училищата. Около 25 000 деца със СОП са обхванати от образователната система към този момент.

Новите дейности за развитие на приобщаващо образование са пет: Специализирани инструкции в класната стая (стикери, карти, знаци, нови тетрадки, речници с две полета), социално-емоционално учене - ученикът участва в урока, структуриране на групова диференциация (създаване на групи в класа по умения), създаване на модел за функционална оценка, сформиране на отворени зони и кътове за индивидуална работа в класната стая.

Столичната община ще раздава проследяващи гривни на деца със специални потребности

Столичната община ще раздава проследяващи гривни на деца със специални потребности

Целта е да се избегне повторението на случаи като този с изчезналия Александър