Столичната община ще раздава гривни с проследяващи устройства и на деца със специални образователни потребности, съобщава БНТ.

Целта е да се избегне повторението на случаи като този с изчезналия Александър от Перник.

От април безплатно от такива устройства можеха да се възползват хора с деменция или Алцхаймер и техните близки.

От следващата седмица за гривна или брошка могат да кандидатстват родителите на деца и младежи с емоционални и поведенчески разтройства, а също и деца аутисти.

Общината поема както самите устройства, така и разноските към мобилните оператори. Целта е гарантиране на безопасността за децата и спокойствието за техните родители.

"Предлагаме от една страна познатите часовници, от друга страна и това устройство, което може да бъде закрепяно по различен начин. Нещо в повече от мобилния телефон, което е важно, за да могат повече родители да се обърнат към нас за подкрепа е възможността за принудително обаждане от родителя, така ако родителя се обажда и детето не отговаря на устройството се инициира такова принудително обаждане и започва разговора на спикър, автоматичен разговор на високоговорител, като тук надеждата ни хора край детето, други възрастни да видят и чуят, да могат да се намесят, за да се реагира", обясни преседателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Активираха "Амбър Алърт" за изчезналия Александър от Перник

Активираха "Амбър Алърт" за изчезналия Александър от Перник

Системата е създадена след тежък случай на отвлечено дете в САЩ