Законите за средното образование и за професионалното обучение са най-големите предизвикателства пред министерството на образованието през новата учебна година.
Това заяви просветният министър Анелия Клисарова, която даде старт на новата учебна година във варненското СОУ за деца с нарушено зрение „Проф.д-р Иван Шишманов", съобщава Дарик.

Според Клисарова промените в Закона за професионалното обучение ще създадат условия за повече практика и квалификация на възпитаниците от професионалните гимназии.

Като борба определи Клисарова бюджета за образование, като по думите й е трудно да се говори за проценти.
"Важното е да покажем, че за цялото общество образованието е отговорност и ще бъде приоритет. Надявам се, че ще мога да убедя всички колеги от правителството. Премиерът вече е убеден", сподели тя.

Относно исканите задължителни часове по вероучение в програмата Клисарова подчерта, че българското училище е светско и на този етап не може да се обсъжда включването на подобен предмет.

След като изгледа празничната програма на ученици за откриването на учебната година, Анелия Клисарова връчи чек за 147 401 лв. на директорката на "Проф. д-р Иван Шишманов". Парите ще отидат за ремонт на покрива на сградата.
Тази година училището за деца с нарушено зрение посрещна възпитаниците си с три нови и ремонтирани кабинета -физиотерапевтичен, за компютърно обучение и брайлова печатница.