Ефективните стачни действия в образованието се прекратяват, съобщиха от учителските синдикати.

В понеделник се подновява нормалния учебен процес след 30 работни дни стачка.
Все пак, училищата, в които в неделя има избори ще останат затворени по традиция, за да могат да се подредят класните стаи.
Там часовете започват във вторник.
Стачната готовност обаче се запазва, както и възможността за предприемане на всички разрешени от закона протестни действия.

Предстоят срещи между синдикатите и Комисията по бюджет и финанси в парламента за обсъждане средствата за образование в бюджета за 2008 г.

Припомняме даденото от кабинета...

Лидерът на учителския синдикат към "Подкрепа" Крум Крумов информира, че ще бъдат проведени срещи с парламентарните комисии по образование и наука, както и по бюджет и финанси за обсъждане на средствата за образование в бюджета за 2008 г.

Решението е взето въз основа на категоричния отказ на МОН за продължаване на преговорите и обстоятелството, че проектът за бюджет 2008 вече е внесен за обсъждане и приемане от НС.

Крумов заяви, че на обсъжданията днес са пристъствали представители на 29 от 32-та региона.

За регион София окончателното становище ще стане ясно на общото събрание, което ще се проведе в понеделник.
От община Бургас  са заявили,  че частично приемат спирането на стачката, но ще се съобразят с решението на мнозинството.

Крум Крумов започна изказването си, като поздрави учителската колегия, че е издържала и е убедила всички, че заедно могат повече.
По думите му мнозинството от колегите са приели решението, тъй като бюджетът вече е в парламента и не може да се издейства нищо повече.

Синдикалистите подчертаха, че решението за пракратяване на ефективните стачни действия е взето, за да не се допусне провал на учебната година и в името на българските деца

Крумов оцени в същото време стачката като много резултатна и макар че този резултат не е какъвто са искали, борбата продължава.

От своя страна председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева благодари на журналистите за обективното отразяване на преговорите и протестите.

Тя заяви, че всички заедно са показали на правителството, че българското образование се нуждае от нова философия, която трябва да се основава на Лисабонската стратегия.
Нейните три принципа са: равен шанс на всички деца да се образоват, получаване на качествено образование и достойно професионално развитие чрез знанията.

Именно заради изпълнението на тези принципи Такева заяви, че досега са се борили толкова за бюджетната рамка.

Средствата за изпълнението им щяха да са достатъчни според нея, ако бяха осигурени минимум 4.7 процентка от Брутния вътрешен продукт за образование.
Тя допълни, че относно бюджетната рамка за 2008 г. даннните на правителството са противоречиви, поради което те са приели решението за 4.2 като минимално за бюджета.

Янка Такева заяви още, че ще следят за стриктното спазване при решаването на делегираните бюджети.
Тя подчерта, че по време на стачните действия синдикатите не са имали вътрешни разминавания по нито една политика и позиция.

В същото време от синдикатите ще осведомят за случая Комисията по правата на човека на ЕС, тъй като според тях са нарушени правата на жената.

86 на сто от работещитне в системата са жени и беше засегнато тяхното достойнство" - поясни Такева.

Тя обяви още, че при приемането на бюджета за 2008 г. от праламента ще се проведе още един национален протестен митинг.
Ще бъдем около парламента и ще искаме управляващите да си свършат добре работата" - бе категорична Такева.

Аспарух Томов констатитра от името на членовете на Независимия учителски синдикат, че българските учители са израснали и вече са със самочувствие на гилдия, която има свои демократични ценности.
По думите му опитът по време на стачката ще се използва за още по-големи успехи.

При гласуването на решението за прекратяване на стачката сред членовете на Независимия учителски синдикат е имало един глас против, не е имало въздържали се.

„Ние се оттегляме от ефективната стачка с достойнство, като причинната за нас е категоричния отказ на правителството да се продължат преговорите" - изтъкна и Томов.

Създаде се мащабен конфликт между Негово светейшество Народа и излъгалата го върхушка - властта
              д-р Тренчев

Той подчерта обаче, че още сега се дава индикация, че може би учителите ще бъдат принудени отново да излязат на улиците в ефективна стачка.

Повод за  това е решението на правителството относно делегираните бюджети, според което решенията изцяло се вземат от работодателите без участието на регионалните синдикати.

Според лидера на „Подкрепа" д-р Тренчев протестите са нещо характерно за развитите европейски държави.
От правна гледна точка те са законни или незаконни, а от морална - цивилизовани или нецивилизовани.
Той определи протеста на българските учители като законен и цивилизован.

Лидерът на КТ „Подкрепа" добави, че се е създал „мащабен конфликт между Негово светейшество Народа и излъгалата го върхушка - властта".
„Ние показаме, че сме еввропейците в тази държава" - констатира Тренчев и подчерта, че е трудно да се бориш с държавна машина, когато тя е неадекватна.

По думите му, формулата за добро управление е: „Тези, които са близо, да са доволни, а тези, които са далече, да искат да дойдат".