България има всички шансове да изпъква много на европейската научна сцена и може да се работи и за българин, номиниран за Нобелова награда. В това е уверена вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Като източник за тази амбиция Кунева посочва българските научни работници, които са част от международни колективи.

"Ако правилно урегулираме нещата, бихме могли да работим и за българин, номиниран за Нобел", посочва Кунева след приключването на Съвета по конкурентоспособност в Брюксел и обяснява:

"Има българи, които участват в колективи извън страната, които вече са част от това състезание, въпросът е как да представяме чрез тяхната работа усилията на България. Където и да има българин, той трябва да усеща подкрепата на страната си, каза още тя.

Меглена Кунева признава обаче и че ангажимент на държавата е да се дадат условия за развитие на научния потенциал.

По думите й част от усилията на държавата може да са насочени към понижаване на средствата за достъп до данни. Такава е платформата за отворени данни  (т.нар. Open Science), обсъждана от европейските министри днес. Целта е да се освободи ресурс за наука и да се даде нов хоризонт на младите амбициозни български учени.

Зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов посочи, че платформата дава възможност резултатите, получени в европейски изследвания,  финансирани от европейския данъкоплатец, да бъдат достъпни до всички учени в съюза. Става въпрос за общоевропейски облак (cloud), позволяващ използването на изчислително-информационни мощности и обработка на големи бази данни. По думите му сред основните предизвикателства пред проекта е защитата на данните. Проф. Димов посочи, че български учени са свързани с разработката на облака и системите за защита.