"Забранителен списък" на фирми, които предоставят некачествена закуска за учениците, предлага просветният министър Меглена Кунева. Тя се срещна в Министерството на образованието и науката (МОН) с родители по темата за здравословното хранене на децата.

В Столична община имало "позитивен списък". Ако една фирма иска да сключи договор с училище, тя трябва да набере определен брой точки. Ако не набере подкрепа, тя не може да сключи договор с училището.

"Повече от готова съм да отида и една крачка нататък и да предложа на училищата да направят свой забранителен списък с фирми, които са излъгали", заяви Кунева по време на брифинг.

МОН не сключва договори за закуските на учениците. Меглена Кунева обаче се зарече, че ведомството няма да стои безучастно в търсенето на решения по проблема с храненето на децата.

Просветният министър подчерта здравословните проблеми, свързани със затлъстяването на децата. В последните месеци в министерството постъпвали сигнали във връзка с качеството на храната за учениците. Затова и Кунева отправи призив към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за непрекъснати проверки, а не само в началото на годината.

Необходимо било и преразглеждане на т.нар. "Рецептурник", защото родителите се безпокоят и гласът им трябва да бъде чут.

Между 50-95 стотинки на ден се отделят за закуската на ученик. Кунева изтъкна, че това е сериозно ограничение. По думите й, има училища с добри примери. "Например, в името на качеството, предоставят закуска не всеки ден, но когато я предоставят, тя е качествена", коментира просветният министър.

Кунева призова родителите да бъдат активни и да подават сигнали с етикета, описващ съдържанието на закуската. Очевидно, само с планирани проверки, няма да се свърши работа, отсече Кунева.

Родителите, с които тя се срещна, също призоваха за активност от страна на майките и бащите на учениците.