Противоречие в правителството относно учителските заплати няма. Така министърът на образованието Меглена Кунева коментира разминаването в намерението за увеличение на учителските заплати от януари 2017 г. между нея и правителството и по точно – с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов.

Тя определи темата като важна и посочи, че ще започнат политически разговори и ще направят възможно най-доброто.

Критично намаляват младите учители у нас, МОН трескаво търси решения

Критично намаляват младите учители у нас, МОН трескаво търси решения

От 15% за 2007 г. намаляват на 9,9% за 2013 г.

Министър Кунева цитира сключения през 2016 г. колективен трудов договор, в който е записано: „ще работим за” увеличение на учителските заплати с 10%. Тя припомни, че договорът отразява визията на отрасловия съвет в сектора образование, въз основа на която започват политическите разговори с правителството.

Аз съм повече от убедена, че това българско правителство, както надявам се и всяко следващо правителство, ще бъде отдадено на темата образование”, коментира Кунева.

Тя каза още, че само преди няколко седмици са били обсъдени тревожните резултати от матурите и уточни, че след месец, ние ще имаме изследвания от PISSA.

Над 85% от учителите у нас са жени

Над 85% от учителите у нас са жени

И в другите страни членки на ЕС 40% - 50% от учителите са на възраст над 50 години

Знаете, че нито миналата, нито по-миналата година посоката е била положителна, напротив те се влошават. Имам всички основания да ударя камбаната още днес, да ударя този училищен звънец и да кажа, че тези изследвания за тази година няма да поставят България на такова място, каквото си мечтаем”, коментира просветният ни министър.

Меглена Кунева заяви, че за следващите 10 години ще се пенсионират 45 000 учители. „Образованието е огромна индустрия и ако ние продължаваме да гледаме на него само като възрожденска задача, това няма да покаже пълната картина”, коментира още тя.

Относно привличане на младите учители към професията, Кунева изтъкна, че за нея водеща е квалификацията, както и социалният статус в обществото.
Тя призна, че младите учители започват с една заплата, която е много скромна и заяви, че от МОН не си затварят очите пред проблема.