История славянобългарска” ще се изучава от учениците 4 пъти – 3 пъти по история и веднъж по литература. 

Образователното министерство се е отказало от идеята си Робинзон Крузо да залегне в учебните програми. За сметка на това там се връщат песните на Добри Чинтулов. Те ще бъдат изучавани и по литература, и по история.

В осми клас ще се учат и някои библейски текстове, свързани с Иисус Христос и Божията майка.

Проблемът с части от Средновековието, които щяха да пропуснат някои ученици, заради поетапното въвеждане на програмите вече е изчистен. Материалът ще бъде наваксан в седми клас в часовете по задължителна избираема подготовка, увери зам-министър Диан Стаматов.

По време на дискусията за новата учебна програма, на която присъства и министърът на образованието Меглена Кунева, стана ясно и че тази година няма да се въвеждат модули на държавния зрелостен изпит по български език и литературата.
Припомняме, идеята бе при разделяне на изпита, по време на първия модул учениците да нямат право да излизат от залите.

Проучване на голяма фокус група зрелостници е показала, че по-голямата част от тях не са съгласни с разделяне на ДЗИ на модули. Те са се подготвяли от началото на учебната година по познатата форма, участвали са и в пробни матури и смяната на правилата в движение би предизвикала проблем, каза Стаматов. Моето лично мнение е, че държавните зрелостни изпити трябва да се разделят на модули, за да се намали преписването,  допълни обаче зам.-министърът.

Няма да се разчита само на камерите, има и други възможности, но още е рано да съобщим какви ще са новите мерки срещу преписването и подсказването, обясни Диян Стаматов.

Основно за матурите и проблема с преписването ще се работа по техническото обезпечаване на изпита. Протичането на изпита ще се наблюдава с камери, а в деня на изпита представители от родителските настоятелства ще могат да присъстват и да наблюдатат също процеса.