Напуснах поста си, защото не съм съгласен с начина, по който бяха взети решения за управление на еврофондовете. Това заяви в интервю за БиТиВи бившият зам.-министър на образованието Николай Денков.

Той е категоричен, че не е бил уволнен, а сам е подал молбата си за напускане.

В дирекцията, която управлявала еврофондовете, били направени промени, за които Денков не знаел. Помолил просветната министърка Меглена Кунева за среща, чакал една седмица, но срещата така и не се състояла. Тогава Николай Денков пуснал официален доклад, като и след това нямало среща по този повод.

Денков е категоричен, че въпросните промени в дирекцията са довели до забавяне на системата и повишаване на риска да бъдат загубени десетки милиони.

В петък Меглена Кунева му предложила да отговаря за науката и висшето образование. Николай Денков обаче преценил, че заради липсата на доверие е по-добре да напусне. Той смята, че ако е приел да отговаря за сектор наука и висше образование, нямало да има възможност да свърже ресора си с основното средство, с което да се реализират политиките.

Денков твърди, че в просветното министерство били взети решения за еврофондовете, които според него са грешни. Няколко пъти опитал да каже, че решенията са грешни, но не бил чут. Денков споделя, че не е могъл да извоюва доверието на Меглена Кунева по отношение на еврофондовете. Той работил на принципа „спазвай правилата и използвай парите ефективно”. Работил за това европарите да се използват по възможно най-ефективния начин.

Относно декларация, че Николай Денков е обиждал българското висше образование, той коментира, че в България има добро и лошо висше образование. Нашите университети се сравнявали с европейските и американските и трябвало да бъдат преструктурирани.

Денков е категоричен, че всеки университет, който в последните 20 години се е развивал при нездравословни правила, има право да се опита да се пренастрои. Това можело да стане ако има добър мениджмънт и администрация.

Бившият зам.-министър прогнозира, че следващите 2-3 години ще бъдат тежки за университетите. С промените в Закона за висшето образование проблемите щели да се решат. Университетите, които не отговарят на критериите, трябва да изчезнат, а другите да се развиват, категоричен е Денков.