Българските учени не могат да работят и да използват възможностите по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" без достъп до данните на "Елзевиер".

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева пред БНР. Повод за думите й бяха медийни публикации за сключвани през последните месеци на 2016 г. на обществени поръчки, цитирана от пресцентъра на МОН.

Кунева е обяснила, че парите за абонамента за научните данни са отпуснати целево от Министерския съвет. Това са пари за българската наука, които не са били предвидени в бюджета за 2016 г.

"Слава Богу, постигнахме огромна победа - министърът на финансите и колегите от МС, ме разбраха и дадоха тази възможност да платим абонамента", е добавила вицепремиерът в оставка.

Меглена Кунева посочи, че подобна е била и ситуацията с осигуряването на лицензиран софтуер за българските училища. По думите й е невъзможно в днешно време да не се ползват компютри в училищата, а използването на пиратски софтуер е подсъдно.

Елзевиер е издателство, специализирано в публикуването на научна литература. Обемът на неговата продукция се оценява на 1/4 от всички статии, издавани в академичните периодични издания. Поддържа своя собствена база данни (Scopus), чрез която са достъпни около 10 милиoна публикации. Елзевиер е част от RELX Group, приемник от 2015 г. на Reed Elsevier.

Основано е през 1880 г. в Амстердам (Нидерландия). Името идва от по-старото холандско издателство на Лодвик Елзевир (Elzevir), което няма връзка с днешната група.