80 лева срещу отговори от матурата. Това е била офертата на продавач на отговори, с когото е успял да се свърже екип на БНТ.

Екипът, който е успял да купи отговори за матурата, констатира, че продавачите са станали доста изобретателни.

Интересът към верните отговори на матурата "срина" сайта на МОН

Интересът към верните отговори на матурата "срина" сайта на МОН

Министерството разпрати верните отговори

Припомняме, че просветното министерство подготви поредица от мерки, за да се предотврати търговията с отговори от тестовете и преписването по време на изпита. Една от мерките, която все още не знаем дали е приложена, е таен пакет.

На днешните матури по български език и литература се явиха 52 000 дванайсетокласници и 59 000 седмокласници. Тестът за матурата за зрелостниците бе генериран в 5.25 часа тази сутрин. Той се състои от 40 въпроси. 41-ият въпрос – темата бе изтеглена в 9.00 часа. Падна се „Разрушената хармония” в повестта „Гераците” на Елин Пелин.

Седмокласните преразказваха разказа на Михаил Вешим „Родителска среща" от името на неутрален разказвач.

Върху „Гераците” от Елин Пелин пишат зрелостниците
Обновена

Върху „Гераците” от Елин Пелин пишат зрелостниците

Кунева сезира Цацаров за купена матура

Екип на БНТ се е свързал с продавачите на отговори в интернет. Писали им във фейсбук, където те се рекламирали. Получили отговор и телефон, на който да се обадят. Конкретната оферта от 80 лв. получили в телефонен разговор с мъж. Съгласно офертата първоначално се заплащали 40 лв. капаро, а останалите 40 лв. се дават по-късно, след като получат отговорите, решат матурата и ги сравнят с отговорите на министерството.

Очаква се МОН да пусне верните отговори около 15.00 часа.

Плащането телевизионният екип извършил чрез куриерска фирма, тъй като продавачът отказал лична среща. Той се опасявал да не бъде разкрит. В 9.30 часа му бил изпратен подканващ SMS, че все се чакат отговорите. Журналистите веднага получили отговор, че тестът се решава. В 10.32 часа матурата била решена, а отговорите изпратени отново чрез SMS.

Телевизията уточнява, че работи съвместно с МВР и прокуратурата, за да се изясни дали действително има пробив в системата.

Във фейсбук вече се предлагат отговори за матурата по математика, биология и история, която ще се проведе в петък, 20 май. Предлагат се от потребител на социалната мрежа в групата "Матури 2016". Проверка на публикациите показва същият потребител е предлагал и отговори за днешната матура. 

Източници от полицията съобщиха за БНР, че до момента в МВР са получени три сигнала, свързани с продажба на отговорите на матурите. И по трите вече се работело.

В Главна дирекция „Национална полиция” щели да бъдат обобщени сигналите за цялата страна.