С поредица от мерки Министерство на образованието и науката (МОН) ще бори преписвачите на предстоящите матури. Това стана ясно на брифинг във ведомството. Мерките представи зам.-министър Диян Стаматов.

Една от мерките е таен пакет. Тестът ще се състои от 41 въпроса и идеята на тайния пакет е те да бъдат така разбъркани, че всеки ученик да получи различен тест.

Стаматов уточни, че ще бъде спазен принципът за равнопоставеност, което означава, че въпросите ще бъдат еднакви, само поредността им ще бъде различна. Тази мярка се предвижда, за да се предотврати продажбата на готови тестове.

Зам.-министърът изрично уточни, че ведомството е готово с този вариант, но дали той ще бъде приложен, ще бъде решено в деня на изпита. Имало идея дори само министър Меглена Кунева да знае дали ще се приложи вариантът или не. Целта на използването на този таен пакет е изпитът да протече по честен и нормален начин.

Относно писмото до главния прокурор Сотир Цацаров за съдействие за обезпечаване на матурите, Стаматов обясни, че то е по повод сигнали за изтичане на информация. Касаело се обаче за измама, тъй като досега въпросите за изпитите не са структурирани, а се появили предложения за продажба на готовите отговори.

Експертите от МОН тази сутрин са започнали да структурират въпросите. Така че предложенията в социалните мрежи за уреждане на матури са измамни. Дори те да обещават верните отговори, това нямало да се случи, ако бъде приложен тайният пакет, тъй като там въпросите ще бъдат размесени.

Експертите, които детайлизират въпросите, са едни от най-пазените, стана ясно още на брифинга. Те влизат в залата без телефони, без химикалки, без интернет и с охрана, за да не изтича информация.

На 18 май ще се проведат държавен зрелостен изпит за 12 клас и външно национално оценяване за 7 клас. На 20 май ще се проведат същите изпити по втори предмет и математика за 7 клас.

Изпитите ще се проведат в 624 училища. Във връзка с борбата с преписвачите е извършена цялостна профилактика на видеонаблюдението в страната. Видеонаблюдението е обединено в централно наблюдение – училище, 28 Регионални инспектората по образование и МОН.

В деня на изпита от тези три места ще се наблюдава всяка изпитна зала. На камерите са поставени датчици със звук. Освен това имало специални индикатори, които да разпознават преписвачите.

Всеки ученик ще стои на точно определено място. Това се правело за пръв път, за да се види кой е ученикът, ако се заподозре в преписване.
Всички мобилни телефони ще бъдат събрани, като от МОН се извиняват за това на квесторите.

Вечерта преди изпита комисия от директор, учител, родител, представител на РИО и МОН ще засекретят залите, включително тоалетните. Същата комисия на другата сутрин ще отвори залите.

За видеонаблюдението не са харчени допълнителни средства. Камерите са по проект „Безопасно училище”.

Диян Стаматов уточни, че мерките са насочени към малката част ученици, които искат по измамен начин да се изправят пред голямата група подготвени деца.

Срокът за подаване на заявления за участие в матури изтича утре. Тогава децата ще получат служебни бележки със залите си.