Интерпретативно съчинение или есе върху повестта „Гераците“ от Елин Пелин е 41-ят въпрос за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщи Милена Иванова - главен експерт в МОН.

Изпитният вариант за матурата бе генериран рано тази сутрин в зала 5 на Министерството на образованието и науката в присъствието на представители на медиите.

Започва зрелостният изпит по български език и литература

Започва зрелостният изпит по български език и литература

Рано тази сутрин бе генериран изпитният вариант, за да се гарантира честното провеждане

Вариантът съдържа тест с 40 въпроса и 41-и въпрос – тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която те ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение.

Тази година от просветното ведомство взеха изключителни мерки за предотвратяване на търговията с матури и срещу преписвачите. 

Изпитът ще продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

Заявления за явяване на изпита по български език и литература са подали 52 089 зрелостници. Матурата се провежда в 4000 зали в 625 училища, а квесторите са над 10 000.

Седмокласниците пък ще работят по Вариант 2 на теста от така наречените „малки матури” по български език и литература. Варианта на теста изтегли журналистът Галя Ряшева. Общо 59 839 седмокласници се явяват на външно оценяване.

„Малки матури” се провеждат във всички основни и средни училища. Образователният министър Меглена Кунева заяви при тегленето, че е много важно това състезание да бъде честно и че са взети мерки срещу преписвачите.

Минути по-късно от МОН съобщиха, че министър Меглена Кунева е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров за купена матура. Пред нея, зам.-министър Диян Стаматов и представител на икономическа полиция репортер на Нова телевизия съобщи, че е заплатил на човек с фейсбук профил за отговори на държавния зрелостен изпит по български език и литература.