Деца от бургаското училище "Братя Миладинови" не са получавали закуски и мляко по програмата на Министерството на труда и социалната политика от началото на годината, предаде БНТ.

Причината е, че ученическият стол е нает от частна фирма, която отказва да раздава вътре от безплатната храна. Вместо да решат проблема, вече трети месец институциите в Бургас си разменят писма със становища и препоръки.

В училището учат 700 деца от първи до четвърти клас. Те обаче са лишени от правото да получават безплатни закуски и вместо това си купуват странджанки от наемателя на стола - фирма "Джей Ел Пи".

Директорът на училището Бочко Бочев твърди, че не може да осигури друго подходящо помещение, в което да раздава безплатните закуски, освен ученическия стол. "Съгласете се, че нито аз, нито моите колеги могат да раздават закуските на 700 деца в коридора или в класните стаи... А фирмата, която е спечелила конкурса ,не може да раздава закуските в стола и се получава един омагьосан кръг, от който страдат само нашите деца", заяви Бочко Бочев.

Проблемът може да бъде решен, ако парите по програмата се усвояват не от доставчика, а от наемателя на стола, който също е хлебопроизводител, твърди Бочев.

От Дирекцията за социално подпомагане в Бургас обаче контрираха, че училището се опитва да окаже натиск заради частни интереси, нарушавайки не само тристранното споразумение, но и правата на учениците.

От дирекцията заявиха, че ако до края на месеца бургаското училище на изпълни условията на националната програма за доставка на безплатни закуски и мляко за всяко дете до четвърти клас, неговото ръководство ще бъде санкционирано.