Родители и граждани на Ловеч излизат на протест от 17 часа пред сградата на общината заради намерението на местната власт да въведе кетърингово хранене във всички детски заведения там, предаде БНР.

Малко по-рано - от 13 часа, членовете на Общинския съвет ще заседават извънредно, по искане на групата съветници от БСП и двама независими, за отмяна на обявената обществена поръчка. Поръчката е външна фирма да приготвя и доставя храната в детските градини в Ловеч.

Намерението на общинското ръководство в Ловеч да затвори кухните в детските градини и храната за децата да се приготвя и доставя от външна фирма предизвика обществено недоволство. Гражданите създадоха своя инициатива, която внесе в общината искане за отмяна на обявената поръчка.

То е подкрепено с подписите на над 900 граждани, но поне засега ръководството на общината е твърдо в намеренията си да промени начина на хранене в детските градини с мотива, че така контролът ще е по-голям, а качеството на храната по-добро.

Родителите, обаче смятат точно обратното. Излизаме на протест, защото не са ни питали как искаме да храним децата си, заяви един от организаторите.

"Не искаме да се променя начинът на хранене в детските градини. Искаме да бъде отменена тази обществена поръчка. Искаме Общинският съвет да започне да контролира дейността на кмета. Искаме прозрачност при управлението. Искаме да ни се чува мнението", каза притесненият баща.

Само една фирма е кандидатствала за приготвянето и доставката на храна и предстои комисия да разгледа документите ѝ, заяви кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

В едномесечен срок комисията трябва да приключи с изготвянето на протокола и предложението до кмета. В момента фирмата, подала оферта, доставя храната за Центровете за настаняване от семеен тип в Ловеч.