Трудно това лято биха се организирали изпитите по класическия начин. Ситуацията е такава.

Не е адекватно обаче да се оценяват само с матурите кандидатите. Но в границите на извънредно положение и криза в целия свят е така. Въпросът е това да не остане практика, някой да не си помисли нещо подобно, че така трябва да бъде.

Няма да имаме същата селекция, но имайте предвид, че образованието не е както беше в моята младост - да е ясно какво ще учиш и работиш. Сега има много по-голяма свобода за изборите на хората - къде да работят, къде да живеят, да имат избор, за да коригираш грешки при кандидатстване.

Това каза за "Денят ON AIR" доц. Георги Лозанов.

Така той коментира новината, че повечето университети ще приемат студенти с оценките от държавните зрелостни изпити

По думите му журналистиката например е творческа професия, изискват се дадености, които не личат само в матурите и общото образование, които са доста безадресни.

СУ приема нови студенти с оценките от матурите

СУ приема нови студенти с оценките от матурите

Кандидатстудентски изпити ще има само за две бакалавърски програми

Според него, образованието не страда като ниво заради факта, че много повече хора искат да учат.

Има обаче места с лесен прием и завършване, което води до понижаване на качеството на образованието. Това се прави единствено с цел събиране на такси от студентите. Не е времето сега, защото е нужен сериозен разговор. Изисква се преоценка на висшето образование, убеден е той.

Пандемията е показала колко хубав живот водихме досега и колко лесно можем да го загубим.

Основното, което тя ни е показала е, че животът какъвто беше, трябва да го възстановим колкото се може по-скоро, настоя Лозанов.

Можем да превърнем тази загуба в амбиция, да се научим да живеем по друг начин, счита той. Да не пренареждаме живота си спрямо един вирус, както например се получи с дистанционното обучение, което е осакатено, защото живият контакт липсва, убеден е доцентът.