Лютеницата, приготвяна в калайдисани съдове, които масово се употребяват в домашни условия, е опасна за здравето, защото в нея се съдържа стократно повече олово от допустимото.
Това са установили лабораторни изследвания на учените от Катедрата по аналитична и компютърна химия към Пловдивския университет.
В Катедрата са изследвани 104 вида храни от диетата на деца от Куклен във връзка с влиянието на Комбината за цветни метали, който се намира в района.
Не са установени отклонения в пробите, освен при домашната лютеница, твърди доц. Веселин Кметов, който е ръководителят на Катедрата.
Внимавайте! Всички тези съдове са много опасни, защото не са калайдисани с калай, а много често са с припой, а там има много олово и цялата храна, приготвена с тези съдове е силно токсична, каза той.
Днес в Пловдивския университет беше открита обновена химическа лаборатория за анализ на храни и биопродукти.
Средствата са осигурени по проект финансиран от Европейския съюз.
Апаратурата на стойност близо 2 милиона лева е важна за развитието на ефективни методи за анализ и контрол на качеството на храни, биологични обекти и обекти на околната среда.
Внедряването й ще ускори процеса на покриване на Европейските стандарти за качество на химичните анализи и контрола.
dk
на 14.04.2012 в 20:14:55 #4Ами тогава не даваш на калайджия, а си го калайдисваш сам, лесно е, при това по-лесно от преди. И си купуваш калай, като сгъваш пръчката трябва да пращи - казват му калаен вик. И съдът блести сигурно две години, токато този с припой до няколко дни ще посивее.
Минувач
на 11.04.2012 в 19:44:47 #3Баба ми почина на 87 г, дядо ми - на 91, баща ми на 88 г, майка ми на 89 г. Аз ползвам същия калайдисан съд за приготвяне на лютеница и треперя за живота си. Знанието не винаги е сила...
Carpe Diem
на 11.04.2012 в 17:45:26 #2ГЛУ-ПОС-ТИ!!! От столетия така се прави лютеница... А тая, модерната много ли е безопасна? Бъкана с какви ли не оцветители, консерванти, Е-та....
katinar
на 11.04.2012 в 17:36:46 #1След уличните кучета,прасетата и кокошките сега на дневен ред е и домашната лютеница да е щастлива.Браво другари!!Да живей.Очаква се около гроздобера да се излезе със становище на "експертите",че джибрите трябва да са в точно определени бидони произведени от еди какво си и са на фирма еди коя си.Айде сега си вземете "експертните" мнения и си ги заврете в г*за