Лютеницата, приготвяна в калайдисани съдове, които масово се употребяват в домашни условия, е опасна за здравето, защото в нея се съдържа стократно повече олово от допустимото.

Това са установили лабораторни изследвания на учените от Катедрата по аналитична и компютърна химия към Пловдивския университет.

В Катедрата са изследвани 104 вида храни от диетата на деца от Куклен във връзка с влиянието на Комбината за цветни метали, който се намира в района.

Не са установени отклонения в пробите, освен при домашната лютеница, твърди доц. Веселин Кметов, който е ръководителят на Катедрата.

Внимавайте! Всички тези съдове са много опасни, защото не са калайдисани с калай, а много често са с припой, а там има много олово и цялата храна, приготвена с тези съдове е силно токсична, каза той.

Днес в Пловдивския университет беше открита обновена химическа лаборатория за анализ на храни и биопродукти.

Средствата са осигурени по проект финансиран от Европейския съюз.

Апаратурата на стойност близо 2 милиона лева е важна за развитието на ефективни методи за анализ и контрол на качеството на храни, биологични обекти и обекти на околната среда.

Внедряването й ще ускори процеса на покриване на Европейските стандарти за качество на химичните анализи и контрола.