Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. д-р Иван Илчев изрази задоволство от вчерашната среща между ръководството на ВУЗ-а, на която присъстваха просветния министър Сергей Игнатов и колегата му Симеон Дянков. В студиото на bTV той заяви, че всички страни са се обединили около позицията, че системата за финансиране на университетите е сбъркана.

Илчев посочи, че в момента студентите в СУ са над 20 хиляди заради обвързването на финансирането с броя обучавани. Според него ако парите се дават на база рейтинга на всяка специалност, а студентите станат с 5 хиляди по-малко, качеството на преподаването би било много по-високо.

Иван Илчев заяви, че обвиненията към „Алма Матер", че управлява лошо парите си, не са напълно лишени от основания. Ректорът изрази надежда, че могат да се направят реформи, които да дадат на деканите много по-голяма свобода в разпределянето на бюджетите на отделните факултети.

Илчев каза още, че преди дискусията за проблемите в СУ вицепремиерът Симеон Дянков не е бил напълно наясно с проблемите на висшето образование у нас. По думите на ректора, след срещата вече може да се очаква, че чуваемостта между финансовото министерство и „Алма Матер" ще се подобри.

Професор Илчев защити вицепремиера от нападките, последвали изказването му пред студенти в УНСС, че „не препоръчва СУ". Според ректора, думите на Дянков са били извадени от контекста.

Въпреки постигнатото сближаване в позициите, днешният академичен протест ще се състои, категоричен беше Илчев. По думите му е нормално СУ да е най-гласовитият университет у нас, тъй като е знаков за висшето образование у нас и създава специалисти в по-малко печеливши сфери. Ректорът направи паралел с използвания за пример за добър мениджмънт УНСС, който е специализиран в специалности, изучавани от 41% от студентите.

Иван Илчев заяви, че Софийския университет е на първо място в 21 професионални направления според рейтинг на ВУЗ-овете у нас, който ще бъде представен от Сергей Игнатов в четвъртък. В останалите три СУ е на второ място след Американския университет.

По думите на ректора, висшите училища у нас са много заради интересите на политически и бизнес кръгове в малките градове. Иван Илчев заяви, че голяма част от провинциалните университети съществуват единствено, за да задържат младите хора в дадения град.

Той се съгласи с коментарите, че у нас всеки може да стане висшист, като напомни, че в европейските директиви е залегнало разпространението на университетското образование поне до ниво бакалавър.