За грубо опорочаване и манипулиране на избора на училищни директори алармира в открито писмо зам.-кметът на град Средец Петя Шиварова.

В него тя остро възразява срещу наложените от представителите на МОМН стил и метод на работа при провеждането на конкурсите за директори на общински училища в област Бургас.

Шиварова, която е част от Комисията за провеждане на конкурс за заемане длъжността „Директор" на общински училища като представител на Община Средец, алармира, че конкурсната процедура е била грубо опорочена от представителите на МОМН Ирена Кръстева и Мария Болашъкова.

По думите на Шиварова, през цялото време двете си позволявали неспазване на задължителни правила - липса на личен интерес съгласно Декларация № 2, толерантен тон към кандидатите и останалите членове на комисията, разговори по мобилен телефон и други.

Кръстева и Болашъкова са демонстрирали тенденциозно и подчертано отношение към кандидатите - толериране на определени представители и психически натиск спрямо други - видно от резултатите от Оценъчна карта № 2 с фрапираща разлика в оценките.

Според Шиварова Кръстева и Болашъкова са явни изпълнители на чужда поръчка, тъй като са работели по списък с предварително маркирано име на „победителя".

При реакцията от моя страна те не можаха да мотивират поставените от тях оценки и респективно позицията си, пише още зам.-кметът на Средец.

В писмото си до министъра на просветата и кмета на Средец Шиварова уведомява, че не е подписала част от Оценъчни карти № 4 и Протокола с получени окончателни резултати от конкурса „защото не желая да участвам в поръчкови модели и политически клоунади".

По-рано днес от РЗС също сигнализираха за опорочени конкурси за директори на училища.

Партията разполага със сигнали от различни части на България, че тестовете са съставени с грешки във въпросите, което води до невъзможност за посочването на правилен отговор.

Умишленият саботаж на тестовете дава възможност за субективно оценяване от страна на изпитната комисия, чиято очевидна цел е да лансира на овакантените постове единствено определените от управляващата партия.

От РЗС се ангажират да внесат сигнал до Прокуратурата срещу Сергей Игнатов, който в качеството си на министър на образованието, е отговорен за организирането и провеждането на опорочените конкурси.