Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат, както са планирани и организирани от досегашния екип на министерството. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който днес пое поста от своя предшественик Красимир Вълчев.

Денков увери, че през предстоящите месеци няма да има резки промени в политиките на министерството, тъй като основна задача на служебното правителство е да осигури плавен преход към следващия редовен кабинет. Новият екип в Министерството на образованието и науката (МОН) ще продължи всички полезни инициативи и ще се опита да ускори работата в няколко области с потенциал. 

Задачите на служебния кабинет - изборите, прозрачни институции, бизнеса в пандемията

Задачите на служебния кабинет - изборите, прозрачни институции, бизнеса в пандемията

Стефан Янев ще работи да възстанови загубеното доверие към институциите

Министър Денков похвали работата и благодари на Красимир Вълчев и неговия екип за постигнатото през изминалите четири години и обеща пълна прозрачност и публичност на работата в МОН през следващите няколко месеца.

"Може би съм единственият министър, който сдава властта на този, от когото я е поел", каза Красимир Вълчев при предаването на поста и подчерта добрата приемственост в управлението на образователната система. Той изрази надежда, че, както и при предишния служебен мандат, проф. Денков и неговият екип ще допринесат за развитие на част от дейностите и политиките на МОН, въпреки ограничения хоризонт на мандата.

Припомняме, държавните зрелостни изпити ще се проведат от 19 до 31 май. На 19 май ще се състои матурата по български език и литература, а на 21 май е вторият държавен зрелостен изпит. От 26 май до 31 май са матурите по желание.

На въпрос за присъственото обучение на всички ученици и нормализацията на учебния процес, министър Денков заяви, че решение ке бъде взето след разговор с Министерство на здравеопазването и главния здравен инспектор, както и според ситуацията със развитието на епидемията у нас.

Синдикат "Образование": Не е късно да се отменят малките матури в 4-ти клас

Синдикат "Образование": Не е късно да се отменят малките матури в 4-ти клас

Заплашват с дисциплинарни производства при намаляване на ваканцията